WELKE TEGELS KIEZEN VOOR EEN RETRO KEUKEN?

In een keuken ingericht in retrostijl is het sentiment naar vervlogen tijden duidelijk zichtbaar. Zelfs als we in de vorige eeuw niet de gelegenheid hadden om het interieur persoonlijk te bewonderen, hebben hedendaagse ontwerpers en ontwerpers al gezorgd voor hun niet-aflatende roem. Keukens in retrostijl onderscheiden zich door een idyllische sfeer, ze hebben accenten die kenmerkend zijn voor rustiek, industrieel en klassiek. Ze combineren verschillende trends op een mooie manier, waardoor er een uitermate sfeervol interieur ontstaat. Er zijn meubels met een matte afwerking en gefreesde fronten, houten bladen en metalen verlichtingsarmaturen. Welke tegels zullen deze unieke stijl benadrukken?

Zwart-wit schaakbord

Een karakteristiek oppervlak voor een keuken uit de jaren 50 is een schaakbord in een klassieke en tijdloze combinatie van wit en zwart. De tegels hebben standaardafmetingen, in een uniforme kleur, zonder extra versieringen. Ze kunnen een matte of glanzende afwerking hebben. We leggen ze op de grond en maken een standaard schaakbord. Sterk contrasterende kleuren trekken de aandacht, ze zijn een decoratie, waardoor het interieur expressief wordt. Het past heel goed bij witte kasten met zwarte handvatten, en een natuurlijk houtkleurig aanrecht moet een verwarmend element van de styling zijn.

Houtkleurige tegels

Retro-interieurs verwijzen naar het verleden, toen algemeen beschikbare materialen werden gebruikt voor de bouw van huizen en interieurontwerp. Onder hen was hout, en houten parketten hebben tot op de dag van vandaag overleefd vanwege hun grote duurzaamheid en stabiliteit. Het is echter een materiaal dat niet goed werkt in interieurs waar de lucht wordt gekenmerkt door een verhoogde luchtvochtigheid. Hout heeft impregnering en onderhoud nodig, alleen dan kan het de volgende generaties van dienst zijn. Tegelijkertijd is het een onmisbaar element van retrostyling. In plaats van houten planken kiezen we voor keramische tegels in de kleur van natuurlijk hout. We zetten ze parallel of in een effectief visgraatpatroon.

Kleurrijke patchwork-decors

Interieurs in retrostijl zitten vol met expressieve kleuren, die soms in kleinere en soms grotere hoeveelheden verschijnen. Soms zijn het slechts kleine decoratieve accenten, soms bedekken ze grotere wandoppervlakken en vloeren. Met een uniforme kleur van de kasten en een klassieke houten vloer, zullen delicate pastelkleuren, olijfgroen, turkoois, zalmoranje en stoffig paars er erg goed uitzien. Door geometrische vormen te ordenen en interessante motieven te creëren, zullen ze de keuken een veel expressiever karakter geven. Patchwork is ook verkrijgbaar in zwart en wit, in grijstinten en bruin. Dit zijn minder gewaagde maar even originele voorstellen.

Ruw beton

Soms benadrukken de kleuren in een retrokeuken hun aanwezigheid nog meer. Tussen de witte meubels stond een groene koelkast, en op een houten aanrechtblad een oranje keukenmachine, passend bij de sfeer van vervlogen tijden. Aan het plafond hingen gloeilampen aan gekleurde kabels en aan de tafel werden gestoffeerde stoelen in baksteenoranje en grasgroen gevonden. Zo’n ruimte heeft een iets soberder en ingetogen accent nodig, zoals betongrijze tegels, die een perfecte achtergrond zullen zijn voor contrasterende accessoires.

In een keuken in retrostijl kun je experimenteren met kleuren. Het is een interieur waarin kleurrijke decors en ruw beton er net zo goed uit zullen zien als hout en wit. Het is een beetje eclectisch, wat het uniek en inspirerend maakt.