Speciale vloerlijmen - waar moet u op letten bij het kiezen ervan?

Hoewel het kiezen van de tegels van je dromen meestal veel tijd kost, besteden we niet veel aandacht aan lijmen en mortels. Ondertussen hangt het uiteindelijke effect er in hoge mate van af – zullen de tegels goed en permanent hechten, zullen ze worden blootgesteld aan scheuren en mechanische schade, zal de vloerverwarming effectief zijn … we willen ze regelen.

Bij het bladeren door de collecties tegels in catalogi, winkels en doe-het-zelfzaken richten we ons meestal op hun patronen, kleuren, beschikbare afmetingen, decoratieve elementen, enz. En terecht. Om er echter voor te zorgen dat de tegels die we kiezen er goed uitzien op muren en vloeren, moeten we ook zorgen voor een onzichtbaar, zij het belangrijk element: de juiste lijm of lijmmortel. Laten we bij het begin beginnen. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt (ook in de onderstaande tekst), duiden ze in feite op verschillende producten. Mortel is een droge mix waarin cement het belangrijkste bindmiddel is. Het wordt gemengd met water – in de juiste verhoudingen gegeven door de fabrikant. Ze kunnen worden gebruikt op zowel droge als vochtige oppervlakken. Indien nodig ook in een iets dikkere laag om oneffenheden in de ondergrond te minimaliseren. In het geval van een lijm zijn de bindmiddelen kunstharsen of kunstharsen en cement. Ze kunnen alleen worden gebruikt op droge en egale oppervlakken, aangezien de aanbevolen lijmlaag dun moet zijn.

Soorten mortels en lijmen

Bindmiddelen zijn onderverdeeld in drie basisgroepen gemarkeerd met de letters C, R en D:

C zijn cementgebonden lijmen, die een mengsel zijn van cement, minerale vulstoffen, polymeren en modificatoren.
De letter R staat voor harslijmen – epoxy en polyurethaan, die zich onderscheiden door waterbestendigheid en goede hechting. Ze worden gebruikt voor moeilijke oppervlakken, direct blootgesteld aan water of chemicaliën.
De letter D staat voor dispersielijmen, dit zijn mengsels van organische bindmiddelen. Ze zijn zeer flexibel, waardoor ze de vervorming tussen de ondergrond en de tegels weerstaan.

Maar het is niet alles. Alle bovengenoemde bindmiddelen zijn er in verschillende klassen die overeenkomen met verschillende speciale eigenschappen. En ja:

C1 – dit zijn normaal gesproken lijmen,
C2 – met verhoogde parameters,
F – snelhardend,
T – met verminderde afvoer,
E – met verlengde open tijd,
S1 – vervormbaar,
S2 – zeer vervormbaar.

VOOR SPECIALE TAKEN

De keuze voor een specifieke lijm hangt voornamelijk af van het type tegel en de grootte, het type ondergrond en of de tegels binnen of buiten moeten worden gelegd. In het geval van standaardtegels die we op een standaardondergrond willen leggen, zal de meest economische cementmortel absoluut voldoende zijn. Als we echter te maken hebben met een moeilijkere ondergrond of materiaal, zoals steengoed of natuursteen, dan moeten we flexibele en / of vervormbare voegen gebruiken.