Hoe leg je echt grote tegels?

Grootformaat tegels zijn een van de hotste trends in interieurdesign. Vooral aanbevolen voor grote oppervlakken, ze zorgen voor een uniform, ongestoord oppervlak. Maar hoe zorg je ervoor dat ze aan onze verwachtingen voldoen?
Grootformaat tegels zijn vooral een voorstel voor degenen die streven naar een harmonieus en minimalistisch arrangement. Grote formaten op vloeren en wanden zorgen voor een unieke achtergrond in dergelijke interieurs – zeer decoratief en tegelijkertijd consistent en rustig. Meestal geïnspireerd door stenen, maar ook op industriële materialen zoals beton of metalen, geven grote tegels u de indruk van een uniform, niet-verdeeld oppervlak.
Grote tegels zijn, net als kleinere tegels, verkrijgbaar in geglazuurde en ongeglazuurde versies, in semi-mat, mat en hoogglans. De beschikbare formaten zijn zeer divers – in winkels kunnen we gemakkelijk rechthoeken en vierkanten vinden met zijden van 100 of 120 cm, en zelfs groter. Tegelijkertijd zijn ze dunner en zwaarder dan standaard, kleinere tegels, waardoor ze gemakkelijker te beschadigen zijn.
PLAN
Of de tegels er ook echt goed uitzien in het interieur, hangt vooral af van de juiste plaatsing op de vloeren en wanden. Daarom moet u, voordat u begint met lijmen, goed nadenken waar en welk formaat moet zijn. We moeten beginnen met de meest zichtbare en blootgestelde plaats, bijvoorbeeld direct naast de toiletingang, evenals de muur waarop onze ogen vallen bij het betreden van de kamer. Op deze punten moeten we hele tegels plaatsen. Ze beslissen over het uiteindelijke visuele effect. Er is een plek voor bezuinigingen, die we ongetwijfeld niet zullen vermijden, op minder zichtbare plaatsen, bijvoorbeeld direct naast de vloer of achter meubels.
Nadat we het plan hebben getekend, kunnen we proberen de tegels “droog” te leggen om te zien of dit het gewenste effect was. Dit is een belangrijke fase, want in een winkel of bouwmarkt zien grote tegels er vaak heel anders uit dan in een veel minder ruim interieur van een badkamer of keuken.

Zorg voor de grond
Voor het leggen is het noodzakelijk om het substraat grondig voor te bereiden. Ze moeten worden ontdaan van vuil en coatings die de hechting van bijvoorbeeld olieverf kunnen verminderen. De ondergrond zorgvuldig egaliseren, bijv. Met een egaliserende chape. Terwijl bij kleinere tegels en mozaïeken kleine veranderingen in de helling van de vloer of wanden kunnen worden gecorrigeerd en slim kunnen worden verborgen met bijvoorbeeld mortel, is dit bij tegels van groot formaat praktisch onmogelijk. De toegestane afwijking op 2 meter is slechts 3 mm.
De laatste fase voor het grootste deel van het werk is het primen van de ondergrond. Dit zal kleine onzuiverheden binden, de hechting verhogen en het oppervlak versterken. In het geval van badkamers en keukens moet u ook rekening houden met isolatie tegen vocht.
Regelen
Het leggen van grote tegels is lastiger dan bij kleinere formaten. Het vereist grote nauwkeurigheid en geduld. De lijmmortel wordt zowel op de tegel als op de ondergrond aangebracht met een troffel met tanden van 4-5 mm dik. Idealiter wordt het in verschillende richtingen (kruiselings) aangebracht, zodat het de hele ruimte volledig vult. Als we grote vrije ruimtes onder de tegels laten, bereiken we niet het effect van permanente hechting en vergroten we het risico op barsten van de tegel door mechanische schade aanzienlijk – bijvoorbeeld wanneer we er een zwaarder voorwerp op laten vallen. Om de tegels te laten “werken” en het gewicht goed over te brengen, is het belangrijk om vervormbare (klasse S1) of sterk vervormbare (klasse S2) mortels te gebruiken. Aangenomen wordt dat de mortel ten minste 70% van de ruimte op de muuroppervlakken moet vullen, en in het geval van de vloer – vooral die met vloerverwarming – bijna 100%. In beide gevallen moet het ongeveer 1 cm dik zijn. Bij grote tegels is de grootste moeilijkheid het leggen van de tegel, die meestal vrij zwaar is en moeilijk op de juiste plaats te houden. Daarom wordt dit werk meestal uitgevoerd door twee tegelzetters die speciale zuignappen gebruiken. Om een goed effect te bereiken, schuift u de tegels niet over het zelfklevende oppervlak. Aanpassingen moeten minimaal zijn. Het niveau van het oppervlak moet echter zorgvuldig en systematisch worden gecontroleerd met een lange stok met een waterpas
