HOE EEN FUNCTIONELE BADKAMER VOOR KINDEREN REGELEN?

Ouders kiezen er soms voor om voor hun kinderen een aparte badkamer te hebben. Als ze die mogelijkheid niet hebben, moeten ze de bestaande aanpassing aanpassen aan de behoeften van peuters, die comfortabele en vooral veilige omstandigheden moeten krijgen om te baden. Soms zijn kleine veranderingen voldoende, soms is het nodig om de ruimte te reorganiseren. In een kinderbadkamer mogen geen gladde vloeren, hoge douchedrempels en hooghangend sanitair aanwezig zijn.

Antislip oppervlakken en accessoires

De tegels op de vloer in een kinderbadkamer moeten antislip-eigenschappen hebben. Dit is vooral belangrijk in de badzone, waar natte voeten vaak direct contact met de vloer hebben. Antislip wordt onder andere verzekerd door convexe patronen en delicate structuren. Keramische tegels met reliëfs en concave rechtlijnige elementen zijn ook een goede keuze. Sommige modellen zijn bovendien bedekt met een speciale voorbereiding die ze een antislipafwerking geeft. Antislip is ook gemarkeerd met een specifiek R-symbool en een nummer. Voor kinderbadkamers kiezen we die gemarkeerd van R9 tot R13. Zowel onder de douche als in de badkuip kunnen we bovendien rubberen matten gebruiken die de veiligheid van het baden nog verder vergroten.

Laaggelegen sanitaire en alternatieve oplossingen

Gewoonlijk worden de wastafel en de toiletpot op een hoogte gehangen die comfortabel gebruik door volwassenen bevordert. We zijn ons ervan bewust dat het kind groeit en dat het demonteren en opnieuw monteren van sanitaire voorzieningen vaak gepaard gaat met veeleisende en dure werken. Als u een aparte badkamer voor kinderen plant, kunt u de wastafel op ca. 60 cm hoogte en de toiletpot op ca. 35 cm hoogte hangen. Een betere oplossing is echter om op standaardhoogtes te installeren, d.w.z. een wastafel op een hoogte van 84-85 cm en een toiletpot op 42-44 cm, en een badkamer met een speciaal krukje of een ladder, waardoor de peuter er ook vrij gebruik van kan maken.

Badkuip of peuterbad voor kinderen?

Om praktische redenen kiezen ouders vaker voor een badkuip in een kinderbadkamer. Het maakt het voor een peuter gemakkelijker om te baden en creëert ook ideale omstandigheden om in het water te spelen. Als u voor een dergelijke oplossing kiest, is het de moeite waard om de badkuip extra aan te vullen met een badkuipscherm en een doucheset, waardoor volwassenen en later oudere kinderen snel kunnen douchen. Bovendien is het goed om handgrepen naast de badkuip te installeren, waardoor jongere kinderen veiliger in de badkuip kunnen komen.

Als er in de badkamer niet genoeg ruimte is voor een ligbad, plaatsen we een douche. Kies in plaats van een klassieke douche voor een inloopdouche zonder douchebak. Hierdoor vermijden we onnodige drempels en niveauverschillen die een obstakel vormen voor kleine, vaak onoplettende kinderen. Met een kinderbadkamer met inloopdouche kunt u de vloer gelijk houden en een grotere badruimte regelen.

De kinderbadkamer moet ook voorzien zijn van kleuren die frequentere baden en regelmatig tandenpoetsen aanmoedigen. Hang kleurrijke handdoekhaken aan de wastafel, kies een badmat met een motief van dieren of sprookjeshelden en plak stickers met vissen en andere onderwaterbewoners op de tegels bij de douche en het bad.