Hoe de juiste hoogte van de wastafel kiezen?

De wastafel is een van de belangrijkste elementen van de badkameruitrusting. Om het ochtend- en avondtoilet er comfortabel mee te maken, moet het op de juiste hoogte worden geïnstalleerd. Welke is de juiste?

Hoewel de wastafel niet de grootste badkameruitrusting is, is het zeker een van de belangrijkste. Het is met haar dat we ons gezicht en onze handen wassen, make-up aanbrengen en verwijderen, ons scheren, in de spiegel kijken en vaak wassen of zelfs verschillende dingen wassen, minstens een paar keer per dag … Wat? Het hangt er vanaf.

Optimale wastafelhoogte

Tot enige tijd geleden gebruikten veel aannemers bij het plaatsen van de gootsteen de richtlijnen uit de “Technische voorwaarden voor uitvoering en acceptatie van bouw- en montagewerken: sanitaire en industriële installaties”. Ze verwachtten, zoals gebruikelijk, een afstand van ongeveer 75-80 cm van de vloer. Het is alleen dat deze richtlijnen vandaag niet volledig up-to-date zijn. Momenteel wordt aangenomen dat de meest comfortabele hoogte van de wastafel voornamelijk afhangt van de lengte van de gebruikers. Hoe groter we zijn, hoe hoger de gootsteen moet zijn.

En dus is voor personen van 160 cm de aanbevolen hoogte van de wastafel 80 cm, 175–85, 180 – 90, 190 – 95 cm. Belangrijk is dat deze afstand moet worden gemeten vanaf de vloer tot de bovenrand van de wastafel. Daarom zal bij opzetwastafels, bijv. Uit de Crea-collectie, en meubelmodellen, bijv. City, die enigszins in een kast zijn weggestopt, de hoogte van het keramiek zelf hetzelfde zijn, terwijl de onderkasten zich op verschillende niveaus bevinden.

Wastafel voor kinderen

Oké, hoe zit het met de rest van het huishouden – vooral kinderen? Als we het ons kunnen veroorloven om thuis twee aparte badkamers te regelen, is het de moeite waard om er een te ontwerpen met het oog op kinderen. Terwijl we in het geval van een badkuip of een peuterbadje niet veel kunnen doen om ze aan te passen aan de behoeften en mogelijkheden van kinderen, is de kwestie van de wastafel en de toiletpot al open. In winkels kun je gemakkelijk kleinere modellen schelpen vinden die voor kinderen gemakkelijker te gebruiken zijn. Op zijn beurt kan de wastafel lager worden geïnstalleerd en na een paar jaar omhoog worden verplaatst. Als we batterijen gebruiken die op slangen zijn aangesloten, is een minimale renovatie voldoende om de nodige wijzigingen aan te brengen. Zeker als we modulaire meubels gebruiken, bijvoorbeeld uit de Moduo-lijn. Dankzij een breed scala aan modellen met verschillende afmetingen kunnen ze worden aangepast aan de nieuwe opstelling.
Hoe zit het met familiebadkamers, die niet alleen door volwassenen worden gebruikt, maar ook door kinderen? Hier is de aanbevolen oplossing om de wastafel op een voor volwassenen geschikte hoogte te installeren en geschikte, maximaal stabiele steunen of krukken voor kinderen te bevestigen.