5 eenvoudige regels om het waterverbruik te verminderen

Is het mogelijk om de waterrekening te verlagen zonder het comfort van het dagelijks leven te verliezen? Ja. Makkelijk genoeg. Hier zijn 5 manieren waarop u het verbruik relatief snel en pijnloos kunt verminderen en daarmee de waterkosten aanzienlijk kunt verlagen.

Hoeveel we aan waterrekeningen uitgeven, hangt van veel factoren af. Natuurlijk speelt onze levensstijl een hoofdrol – of we bijvoorbeeld van lange baden houden in een tot de rand gevuld bad, of dat we ons concentreren op een snel en effectief toilet. Maar niet alleen. Ook badkamerarmaturen zijn vaak van groot belang. De wasmachine die we hebben, vertaalt zich direct in het bedrag aan vergoedingen. Evenzo gaat het om de kwaliteit en het type fittingen, evenals de staat van de installatie. Soms zijn een paar zeer eenvoudige wijzigingen voldoende om het verschil in uw portemonnee te zien.

1. Veranderende gewoonten

De eerste stap om het waterverbruik te minimaliseren, of we nu alleen wonen of een gezin hebben, moet zijn om onze dagelijkse gewoonten te veranderen. In tegenstelling tot wat het lijkt, zijn de belangrijkste hier … kleine dingen. Hoe is dit mogelijk? Het is voldoende om even te bedenken hoeveel water er uit kan stromen bij het tandenpoetsen, of – wat we minder vaak denken – bij het instellen van de juiste temperatuur en intensiteit van de stroom. Hoeveel kunnen we verliezen door lekkende pakkingen of ik zal een kapotte spoelen. Hoeveel liter kunnen kinderen gebruiken door poppenbaden te organiseren zonder toezicht van volwassenen, of door op te ruimen na het spelen met verf …
Beseffen hoe kostbaar water is en hoe belangrijk het is om het te behouden, is vaak de helft van de strijd. Hierdoor kunnen we bewust de dagelijkse activiteiten beheersen.

2. Een douche in plaats van een badkuip? Ja maar…

Het is een goed idee om een ​​lang bad te vervangen door een snelle douche. Opgemerkt moet echter worden dat deze vervanging alleen zin heeft als de eerste daadwerkelijk verband houdt met het tot de rand vullen van de badkuip, en de laatste kort zal zijn. Het blijkt dat we in een douchecabine nog veel meer water kunnen gebruiken dan in een traditioneel bubbelbad. Het volstaat om de stroom enkele tientallen minuten op het maximale niveau te houden om de rekeningen nog hoger te maken dan voorheen.

3. Controleer het reservoir

4. Perlator

Niemand hoeft ervan overtuigd te zijn dat de druppels die van lekkende batterijen druppelen buitengewoon irriterend zijn. Helaas realiseren we ons vaak niet hoeveel ervan binnen 24 uur kunnen vallen. Daarom is het absoluut noodzakelijk om de fittingen te vervangen door een strakke en zuinige.
Eengreepsmengkranen worden als zuinig beschouwd omdat ze een gemakkelijkere en snellere instelling van de straal mogelijk maken. Ze zijn ook zuinig met een beluchter, d.w.z. een klein gaasje dat aan het uiteinde van de tuit is bevestigd. Hierdoor vermengt het uitstromende water zich met de lucht, wat zich vertaalt in een toename van de sterkte van de stroom. Daardoor krijgen we met een verbruik dat enkele procenten lager is, nog meer wascomfort.

5. Geavanceerde batterijen

Maar dat is niet alles wat kranen tegenwoordig bieden op het gebied van waterbesparing. We kunnen nog effectievere oplossingen kiezen. Kranen en douchekoppen met een geïntegreerde optie om de hoeveelheid stromend water te beperken zijn effectief.
Touchless kranen bepalen op hun beurt zelf wanneer water nodig is. Ze schakelen de stroom in wanneer de sensor die erin is geïnstalleerd beweging opmerkt – bijvoorbeeld een hand die naast hen beweegt. En nog belangrijker: nadat de beweging is gestopt, wordt deze automatisch uitgeschakeld. Hierdoor zullen we nooit vergeten de batterij te sluiten (wat vooral belangrijk is, maar niet alleen in het geval van kinderen).
Een andere optie zijn kranen voorzien van een thermostaat, waarop we de gewenste watertemperatuur kunnen instellen. Hierdoor hoeven we geen tijd (en honderden druppels) te verspillen aan het elke keer regelen van het niveau van warm en koud. Als we willen, kan de temperatuur natuurlijk snel worden gewijzigd met de juiste knop.